Ontwerp van kleine model­spoor­banen

In een salontafel

Salontafel modelbaan
[100×50 cm²]

De Engelse versie van deze pagina is in een iets gewijzigde vorm gepubliceerd in het Britse tijdschrift Model Trains International, nummer 36, september-oktober 2001. Steffen heeft een N-spoorbaan  gebouwd in een Vinninga-salontafel van IKEA.

Toen ik deze pagina’s aan het maken was vroeg ik mij af of ik werkelijk het minimum had bereikt. Voor een salontafelbaan kunnen de andere plannen te groot zijn. Daarom heb ik getracht een rangeerbaan te ontwerpen zonder ovaal. En dit is het resultaat. Het heeft een oppervlakte van ½ . Zelfs wanneer u dit ontwerp alleen ziet als een theoretische oefening ben ik toch verbaasd over het feit dat iets bruikbaars ontstaan is. De baan kan ingebouwd worden in een salontafel. Het mooiste is natuurlijk een salontafel met een glazen blad, waardoor bezoek uw werken kan bewonderen (als u daar prijs op stelt). Dit stelt natuurlijk wel eisen aan de tafel zelf. U moet in staat zijn de baan uit de tafel te kunnen schuiven. Sommige tafels hebben daarvoor een lade. Deze lade dient dan weer wel uitneembaar te zijn zodat u op een normale tafel aan uw baan kunt bouwen. Knielen voor dit ontwerp is mooi, maar u houdt het niet lang vol. Verder is het wenselijk dat de glasplaat op een of andere wijze afneembaar is. Hierdoor is het mogelijk te spelen met de baan waarbij kleine “ongelukjes” gemakkelijk met de hand te verhelpen zijn zonder dat u alles er weer uit moet schuiven.

 Deze tafel werd geleverd door IKEA onder de naam Vinninga (b×d×h=104×78×45 cm³, uitverkocht in Nederland). Deze tafel heeft redelijk bescheiden afmetingen en een lade. Ik heb de tafel niet uitgebreid bestudeerd maar ik denk dat de tafel een goede basis vormt voor een salontafelbaan. Bovenstaand ontwerp dient u wel aan te passen aan de specifieke afmetingen van de binnenruimte van de tafel.

IKEA Vinninga salontafel

De baan kan transporteerbaar gemaakt worden, hij kan zelfs vervoerd worden per trein. Misschien kunt u een doosvormige koffer vinden (bijv. een van aluminium) die gebruikt kan worden om deze baan in te bouwen.

De baan is geïnspireerd op Zwitserse industriële spoorwegen met veel draaischijven en nauwe bogen tussen gebouwen. Alle sporen zijn straatsporen. Dit maakt het bouwen van deze baan niet zo eenvoudig als het lijkt. U kunt waarschijnlijk de segmentdraaischijf van Faller, nr. 120275, gebruiken in de rechterbovenhoek. Of u kunt onderdelen van een bouwpakket, zoals die van Dapol, gebruiken om uw eigen variant te maken. De andere draaischijf is van Atlas, maar deze moet veranderd worden. Alle gebouwen moeten zelf gebouwd worden of afgeleid worden van bouwpakketten. Behalve het rollend materieel kunt u niets kant-en-klaars gebruiken. Het voordeel is dat u vele uren kunt spenderen aan het bouwen en detailleren van deze miniatuurmodelbaan.

Deze keer heb ik de standaard Lima rails gebruikt. Toevallig heb ik wat rails over en vroeg me af wat ik ermee zou kunnen doen. Wanneer u toch alle sporen gaat verbergen onder het straatoppervlak is de detaillering van de dwarsliggers niet belangrijk. En Lima-sporen zijn niet duur zodat u fouten kan veroorloven. U kunt ook de sporen bouwen met behulp van bouwpakketten die op de markt verkrijgbaar zijn. Omdat alle sporen straatsporen zijn kunt u de rails direct op de onderplaat bevestigen.

 Deze foto, gemaakt op 24 mei 2011 in Duitsland, toon de desolate sfeer op een industrieterrein die ik zoek om na te bouwen; niet de gebruikelijke modelbaan­romantiek.

Hockenheim-Talhaus

— Advertentie —