Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Een compact ontwerp - vervolg

Een compact ontwerp - vervolg
[110×46½ cm²]
 Halte
 Goederenloods
 Containerterminal
 opstel­sporen

Nadat het vorige spoorplan gepubliceerd was, heeft een lezer, Jaap, mij gevraagd het sporenplan om te zetten van H0-schaal naar N-schaal. Hij vroeg zich af of dit gedaan kon worden door eenvoudigweg de spoorstukjes uit het Fleischmann Profi system te vervangen door die uit het Piccolo system. Ondanks het feit dat de nieuwe Fleischmann railsystemen dezelfde ontwerpuitgangspunten hebben, verschillende de maten van de railstukken zodanig dat een recht-toe-recht-aan omzetting niet mogelijk is. Je moet het ontwerp opnieuw tekenen, zoals ik voor Jaap heb gedaan. Jaap vroeg me om de baan klein te houden, niet om het “op te blazen” zodat het op een deur zou passen. Hij wil de baan op zijn bureautafel kunnen neerzetten. Een echte “table-top” modelbaan dus.

 De onderstaande tekening toont de eerste poging om de baan om te zetten door eenvoudigweg het ontwerp over te teken met het Piccolo systeem. Na een beetje stoeien was ik in staat het plan het te ontwerpen met alleen standaard railstukjes. Maar door de verschillende proporties van het railsysteem werd het inhaalspoor, aan de onderkant van de tekening, te kort om werkbaar te zijn.

Een compact ontwerp - vervolg
[110×45 cm²]
Meegebogen wissels

Dus heb ik meegebogen wissels gebruikt om mde lengte van het inhaalspoor te vergroten. Dit is te zien op het ontwerp aan de bovenkant van deze pagina. Dit maakte het ook mogelijk om de opstelporen scheef te leggen. Hierdoor ontstaan iets langere opstel­sporen en wordt de ruimtelijke indruk van de modelbaan beter. Al houd ik persoonlijk niet van het uiterlijk van de meegebogen wissels uit het Piccolo systeem, Jaap vond het ontwerp mooi genoeg om het ontwerp verder uit te werken en te detailleren naar zijn eigen inzichten. Hij had alleen problemen met het ontwerp van de bedrading, waarna ik voor hem een bedradingsschema heb gemaakt.

 Deze foto van 27 juli 2009 toont de goederenloods van het kleine station van Bevaix (Neuchâtel) in Zwitserland. De loods was in gebruik als opslagplaats voor de lokale installateur van raamkozijnen.

Gare de Bevaix
Elektrische bedrading

 Onderstaande tekening geeft een suggestie voor de elektrische bedrading van het ontwerp voor analoge (niet digitale) bediening. Ik heb geprobeerd de Fleischmann kleurcodering aan te houden.

A compact track plan with wiring
Fl-9100 Rechte 222 mmFl-9101 Rechte 111 mmFl-9102 Rechte 57,5 mmFl-9103 Rechte 55,5 mmFl-9104 Rechte 27,75 mmFl-9108 Aansluitrail 111 mmFl-9110 Compensatierail 83-111 mmFl-9116 Stootblok
6×Fl-9120 Bocht R1 (192 mm) 45°
2×Fl-9128 Bocht R2 (225,6 mm) 7,5°
2×Fl-9135 Bocht R4 (396,4 mm) 30°
2×Fl-9136 Bocht R4 (396,4 mm) 15°
5×Fl-9180 Electrisch wissel links, metaaltong
3×Fl-9181 Electrisch wissel rechts, metaaltong
1×Fl-9182 Electrisch gebogen wissel links
1×Fl-9183 Electrisch gebogen wissel rechts
1×Fl-9186 Electrisch Engels wissel links

Er is gebruik gemaakt van een zogenaamde Z-schakeling, waarbij per sectie stroom toegevoerd kan worden vanuit dubbele rijregelaar. Jaap gebruikt een Hornby HM 2000 Controller. Dit gebeurt met de onderste schakelaars. Deze schakelaars hebben een middenstand waarmee de sectie stroomloos kan worden gemaakt. Het zijn zgn. ON-OFF-ON schakelaars. Deze schakelaars zijn niet aanwezig in het Fleischmann assortiment, ze zullen bij een elektronica winkel gekocht moeten worden. Er wordt gebruik gemaakt van een gemeenschappelijke terugleiding: de achterste rail. Dit betekent dat bij de sectiescheidingen (rode driehoekjes) alleen de voorste rail onderbroken moet worden. Dit gebeurt door de metalen raillas te vervangen door een kunststof exemplaar.

Iedere sectie kan op deze manier vanuit de dubbele rijregelaar worden gevoed. Hierdoor kunnen twee lokomotieven ieder door hun eigen rijregelaar onafhankelijk worden gevoed en dus onafhankelijk van elkaar worden bestuurd. Door de schakelaars “slim” in te stellen kunnen rijwegen worden gemaakt. Ik denk dat twee onafhankelijk bestuurde lokomotieven voldoende is voor een baan van deze omvang.

Verder zijn de besturingen van de wissels ingetekend. Deze kunnen het gemakkelijkst worden bediend met eenvoudige momentschakelaars (1×ON).

— Advertentie —