Ontwerp van kleine model­spoor­banen

De baan vergroten

Kleine ronde modelbaan
[d=100 cm]
 Station
 Steenslagfabriek
 Kantoorgebouw

Als baanplan­ontwerpers te veel plannen maken, gaan ze rare dingen doen. Misschien heb ik dit stadium ook wel bereikt, want meestal worden er dan cirkelvormige banen ontworpen. Deze kunnen dan in een salontafel worden ingebouwd. Maar voordat je het weet heb je toch een, voor Europese begrippen, tamelijk forse tafel in huis. Maar in Amerika schijnen ronde banen toch wel gebruikelijk te zijn. In het boek van Mat Chibbaro [Mat Chibbaro: Model Railroading in Small Spaces] wordt een rond baanontwerp voor onder de kerstboom getoond. In dat licht bezien is mijn herontwerp van de vorige pagina toch redelijk aanvaardbaar. Het overgavespoor en het fabrieksgebouw met aansluitingsspoor is verdwenen, maar verder is alles precies hetelfde. De gebruikte rails zijn van PECO uit het Setrack programma.

Grote ronde modelbaan
[d=150 cm]
 Station
 Overslag steenslag
 Kantoorgebouw

Maar als we de diameter met de helft vergroten, onstaat direct een beter resultaat. De boogstraal van de hoofdbaan gaat van het minimale 371 mm naar een redelijke >600 mm. De aftakking naar de steenslagfabriek blijft problematisch, maar niet ernstig. En er is ruimte voor een extra opstel­spoor. Ook voor het landschap blijft meer plaats over zodat we de gebouwen wat meer ruimte kunnen geven. Blijft natuurlijk de vraag waar u een wagenwielgrote baan van 1½ m doorsnede moet neerzetten. Maar ik hoop dat het effect van het vergroten van het ontwerp duidelijk is. De rails zijn van Lima uit het NEM120 deelassortiment.

Grote ronde modelbaan
[d=120 cm]

Omdat de Lima-rails niet meer verkrijgbaar zijn, heb ik het ontwerp opnieuw getekend, maar nu met Märklin-rails. Märklin heeft in 2016 boogwissels met een grote radius uitgebracht. Deze heb ik hier goed kunnen gebruiken en heb ongeveer hetzelfde ontwerp kunnen natekenen. Wat het nog leuker maakt, is dat de bogen allemaal vloeiend zijn, zonder rechte passtuktjes. Dit zal de loop van de treinen aanzienlijk verbeteren.

 Deze demonstratiebaan in het Pecorama laat een beginnersbaan zien. Door het simpele sporenplan en de eenvoudige aankleding werkt het geheel toch harmonieus en niet overladen.

Peco demonstratiebaan

— Advertentie —