Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Iron Mountain Line - herzien

Iron Mountain Line - revisited
[190×80 cm²]
 Overgavespoor
 Seinhuis
 Fabriek
 Omloopspoor
 Goederenoverslag
 Losspoor
 opstel­spoor

Toen ik een nieuw bed plaatste in mijn werk- annex logeerkamer, vroeg ik mij af wat ik kon doen met de ruimte die het bed innam. Een logeerbed wordt niet vaak gebruikt, dus waarom er boven geen klapbare baan gemaakt. Het bed heeft de betrekkelijk kleine afmetingen van 190×80 cm². Het is eigenlijk de helft van een tweepersoonsbed. Sommige kinderbedden hebben dezelfde afmetingen.

Toen ik begon na te denken wat ik met de ruimte kon doen, werd het al snel duidelijk dat een ovaal niet mogelijk was. De diepte van de baan is te gering voor H0 normaalspoor 16½ mm. Ik zou de mogelijk­heden van kleinere schalen of smalspoor hebben kunnen onderzoeken, maar ik herinnerde me een baanontwerp van E.S. Seeley Jr.: “Iron Mountain Line” [Hayden, Bob: Track Planning Ideas from Model Railroader]. Dit plan toont een kleine spoorweg van 7′×2′ (210×60 cm²) in H0 schaal. Het belangrijkste doel van dit ontwerp is de mogelijk­heden van selectieve compressie (En.: “selective compression”) aan te tonen.

Wanneer u Seeleys ontwerp met mijn ontwerp vergelijkt, ziet u dat het basisconcept gelijk is. Twee eindstations die met een zigzag lijn verbonden zijn. Het originele ontwerp had een hoogteverschil tussen beide stations woordoor er stijle hellingen noodzakelijk zijn. Ik heb de hellingen weggelaten omdat zij tot problemen kunnen leiden en de opklapbaarheid van de baan beperken. Bovendien heeft mijn versie geen twee stations, maar een overgavestation, genaamd “Edison’s Junction” en een rangeerterrein, genaamd “Iron (Industrial) Park”. (De namen zijn gekozen als eerbetoon aan mijnheer Seeleys ontwerp.) De exploitatie van dit goederenlijntje is eenvoudig. goederen­treinen arriveren bij “Edison’s Junction” en dienen vervoerd te worden naar “Iron Park”, visa versa. De treinen dienen getrokken en geduwd te worden tussen beide stations, daarom dienen de sporen zorgvuldig gelegd te worden. Er zijn omloopsporen aanwezig aan beide einden van de lijn waardoor de complexiteit van de rangeerbewegingen beperkt is.

De rails zijn van Atlas. U kunt zowel Code100 als Code83 Snap-Track gebruiken. Alle wissels hebben een straal van 18″ (45 cm). Alle bogen hebben een straal van 15″ (38 cm). Wanneer u meer ruimte ter beschikking heeft, kunt u beginnen met de bogen te vergroten tot een grotere 18″ (45 cm) straal. Als mijn software voor baanontwerpen mij niet bedriegt hoeft u alleen maar standaard stukken rails te gebruiken.

Ik ben redelijk tevreden met de hoeveelheid rangeer­mogelijk­heden die je op zo’n kleine oppervlakte krijgt. De zigzag lijkt onlogisch, maar vergroot de reistijd tussen de twee stations.

 Deze smalspoortrein in het Laws Railroad Museum and Historic Site in Bishop, Californië, Verenigde Staten, is heel geschikt als model voor een kleine modelspoor­baan naar Noord-Amerikaans voorbeeld. Foto gemaakt op 1 juni 1995.

Engine #9 and freight cars in The Laws Railroad Museum and Historic Site

— Advertentie —