Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Rangeren in Legoland

Rangeren in Legoland
 Draaischijf
 Kade
 Kraanspoor
 Stortbunker
 S-Bahn

Zomer 2009 bezochten we Legoland in Günzburg, Duitsland. Vooral Miniland, waar complete steden en landschappen in schaal 1 op 20 in Legosteentjes zijn nagebouwd, was leuk om te zien. Ook voor modelbouwers is dit een goede plek om te gaan kijken, zeker als u een tuinspoor heeft. Het beplanting van het miniatuurlandschap was ook goed op schaal gehouden. Veel modelspoor­wegbouwers hebben in hun kinderjaren een Lego-trein gehad. Ik ook.

Op spoorweggebied is er in Legoland niet veel te beleven. De meeste treinjes rijden alleen een rondje of rijden heen en weer. Maar in een hoekje van de Hamburgse haven is een klein rangeerterreintje aangelegd. En niet eens zo gek. Natuurlijk wordt alles automatisch bediend en van echt realistische rangeerbewegingen is geen sprake. Maar de route de de rangeerlokomotief aflegd, inclusief het aan- en afkoppelen van een goederenwagen, het gebruik van een draaischijf, laten zien dat de mensen van Lego hier veel aandacht aan hebben besteed. Waarom dan toch hier getoond? Het baanontwerp van deze rangeerbaan is helemaal niet gek. Ook thuis kan dit ontwerp zeker mogelijk­heden bieden. Dan zonder de eenvoudige automatische bediening. Of misschien wel, als u goed bent in automatiseren. In h0 of kleiner zou dit ontwerp op een plank kunnen passen. En de baan zou dan transporteerbaar moeten zijn. Maar ook in grotere schalen als 0, 1 of 2m zou dit ontwerp op een redelijk oppervlak gemaakt moeten kunnen worden. En natuurlijk ook als Lego-baan, maar dan zal u de draaischijf echt zelf moeten bouwen met Lego-steentjes.

Het baanontwerp zelf wat ouderwetse opzet zonder een gefingeerde aansluiting met de buitenwereld of een verborgen plek waar treinen kunnen worden opgesteld. Maar die kunt u aan de rechterkant altijd zelf toevoegen. Het onderste spoor bij is alleen over de draaischijf  aangesloten. Dat moet eigenlijk anders, omdat er nu maar één wagen tegelijkertijd over de draaischijf kan worden gerangeerd. U kunt het ontwerp ook in een andere omgeving plaatsen, het hoeft echt geen haventerrein te zijn. De S-Bahn (stadspoorweg) zou ook weggelaten kunnen worden. Ik ken wel ontwerpen van kleine modelspoor­banen waar wel een stukje loos spoor is ingepland. Hier kunnen dan statische modellen worden geplaatst. De S-Bahn deelt het de baan wel visueel in tweeën, waardoor de baan zelf groter lijkt. Al met al denk ik dat dit ontwerp genoeg mogelijk­heden heeft om ook thuis leuk is om te maken, al dan niet in een gewijzigde vorm.

Fotogalerij (2009)
Rangeren in Legoland: Detail (1) Rangeren in Legoland: Detail (2) Rangeren in Legoland: Detail (3) Rangeren in Legoland: Detail (4) Rangeren in Legoland: Detail (5) Rangeren in Legoland: Detail (6)

 Als extraatje twee foto’s van het overige haventerrein in Miniland. Links het station van de S-Bahn naast het rangeerterrein, rechts de containerhaven.

Rangeren in Legoland: S-Bahnhof Rothstein Rangeren in Legoland: Containerhaven
Film (2009)

— Advertentie —