Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Links

Ik wil geen uitgebreide lijsten met links bijhouden omdat niets zo vervelend is als het klikken op verouderde links. (Daarom laat ik het anderen doen… ) Deze links wijzen naar sites met een heleboel informatie over de onderwerpen van deze pagina’s. Sommige hebben tevens vele links.

Echte kleine modelspoor­wegen
Ik ben niet de enige die geïnteresseerd is in kleine modelspoor­wegen. Hieronder zijn enkele links afgebeeld naar sites met afbeeldingen van echte kleine modelspoor­wegen. Dit is geen compleet overzicht!

 Building a micro layout step-by-step (Engels)
Deze Engelse pagina vertelt hoe je een microbaantje kan bouwen. Met video’s wordt uitgebreid uitgelegd hoe je dit moet doen. En het resultaat mag gezien worden.

 Gateway NMRA (Engels)
Deze site toont vele kleine modelspoor­banen naar Amerikaans voorbeeld. Alle baantjes hebben een oppervlakte van 4×6 voet of 4×8 voet. Ik denk dat deze model­banen goed aanpasbaar zijn voor een Europees prototype. Let ook op het diagonale patronen van straten en rivieren die de model­banen groter doen lijken.

 Micro Layouts for Model Railroads (Engels)
Carl Arendt was een meester in het bouwen van zeer kleine modelspoor­weggetjes. Zijn site bevat vele aanstekelijke ideeën voor miniatuur model­banen, bijvoorbeeld “The Squarefoot” van 28×36 cm² (11″×14″) in schaal 1:22½.

 O. Moro Design (Japans/Engels)
Een Japanse site met zeer kleine modelbaantjes. De modelbaantjes worden hier soms in kastjes en koffers gebouwd. Laat u weer niet afschrikken door de Japanse taal en ga zelf eens kijken.

 Modelbouwwerk (Nederlands)
Deze site die toont enkele prachtige diorama’s van Nederlandse modelbouwers, waarvan één rangeerdiensten toestaat. Uw bezoek zeker waard.

 Andrew’s Trains (Engels)
Deze site bevat een ruime collectie baanplannen. Het doel van alle ontwerpen is het het volgens voorbeeld brengen en halen van goederenwagens naar en van de verschillende spoor­aansluitingen. Prima ideeën voor mensen die zelf een rangeerbaan willen maken.

 Trains, big and small (Engels; Zweeds: Tåg, stora och små)
Een andere, geweldige Zweedse site die onder andere beschrijft hoe een kleine smalspoormodelbaan, genaamd Rake Mining Co., wordt ontworpen en gebouwd. Stap voor stap wordt beschreven hoe het baantje is gebouwd. Zelfs ervaren modelbouwers kunnen hier nog wat leren.

 The Model Railway Shunting Puzzles… (Engels)
Veel over het ontwerpen van rangeerbaantjes op z’n Brits, mijn favoriete stijl. Beschrijft hoe een kleine rangeerbaan is ontworpen, gebouwd en bediend. Bevat links naar andere plannen voor rangeerbanen op het web.

Niet-commerciële links

Deze links vormen een selectie uit mijn favoriete sites met niet-commerciële verenigingen, clubs e.d. Deze zijn meer of minder gerelateerd zijn aan het onderwerp van het ontwerpen van kleine modelspoor­wegen.

  Schynige Platte Bahn (Duits/Engels)
Een persoonlijke website met onder andere een prachtig model van de Schynige Platte tandradbaan in Zwitserland. Bijna alles is zelfgebouwd: rollend materieel, gebouwen en landschap, met een zeer overtuigend resultaat.

 Small Layout Design Discussion Group (Engels)
Small-Layout-Design is een “e-group mailing list” voor de gemiddelde modelspoor­wegbouwer die niet een complete kelder of zelfs een gehele kamer ter beschikking heeft voor zijn modelbaan.

 Marklin Bar & Grill (Engels)
Marklin Bar & Grill is een andere “e-group mailing list” voor de discussies over de modeltreinen van het merk Märklin.

 FREMO (Duits/Engels)
Mijn favoriete modelspoor­weg­vereniging, de “Freundeskreis Europäischer Modellbahner e.V.”, wil de beste in zijn soort zijn. Heeft veel actieve mailing lists in het Duits voor leden. Das oberste Anliegen des FREMO ist, wirklich engagierte Modellbahner ohne regionale Beschränkung zusammen­zuführen. Das Feld, innerhalb dessen es sich lohnt, Ideen auszutauschen und Kontakte zu pflegen, sehen wir nicht durch Staatsgrenzen definiert.

 Modulegroep Swiss Trak (Nederlands)
Een andere favoriete modelspoor­weg­vereniging over Zwitserse meterspoor spoorwegen, in het bijzonder de Rhätische Bahn.

 Funimag Magazine (Engels)
Het “on-line” tijdschrift over kabeltrams. Kabeltrams zijn van die voertuigen die mij fascineren, misschien wel omdat ze me een vakantiegevoel geven.

 RailServe (Engels)
Een site met een heleboel links over modelspoor­wegen en het grootbedrijf.

Enkele commerciële links

Deze links wijzen naar fabrikanten waarvan ik produkten heb toegepast in mijn plannen. De keuze van fabrikant is persoonlijk en gebaseerd op mijn idee van marktaandeel, populariteit en bruikbaarheid.

 WinRail (Engels)
Bijna alle modelspoorplannen zijn gemaakt met WinRail software. De keuze voor dit pakket is toevallig, maar het doet wat het moet doen. Het is vooral goed voor het werken met railstukken, het manipuleren van flexrails is een stuk onhandiger.

 AnyRail (Nederlands)
Maar nu gebruik ik vaak de AnyRail software. De keuze voor dit pakket was omdat ik een gebruiksvriendelijke applicatie zocht. Het is vooral heel gemakkelijk voor het werken met railstukken en het manipuleren van flexrails. Maar de wisselende lettergrootte voor artikelnummers op de overzichten vind ik ronduit lelijk.

 Diorama Display Factory (Japans)
Dit Japanse bedrijf maakt modelspoordiorama’s, produceert spoorbaantjes en diorama’s voor busmodellen met een zekere Japanse flair. Hun producten zijn kleine juweeltjes en de meeste zijn te koop. De baantjes zijn zeker een inspiratiebron voor nieuwe ontwerpen. De meeste baantjes zijn in N-schaal, de meest populaire schaal in Japan.

 Fleischmann (Duits/Engels)
De meeste baanplannen zijn gemaakt met Fleischmann Profi-track. Dit railsysteem schijnt altijd te passen op een kleine oppervlakte waarbij de boogstralen van de wissels groot zijn, vergeleken met andere systemen. Helaas zijn de rails Code 100 en zien de puntstukken van de wissels er niet goed uit.

 PECO (Engels)
Peco modelspoor is bekend om zijn hoge kwaliteit voor kant-en-klaar spoor. De geometrie van het Setrack systeem is speelgoedachtig, maar goed bruikbaar op kleine oppervlakten. Het wordt pas interessant wanneer Setrack wordt gecombineerd met de veel betere Code 100 Streamline wissels. Maar u moet wel uw eigen vulstukjes uit (flexibele) rails zagen om alles passend te krijgen.

 Roco (Duits/Engels)
Roco-Line van Roco is erg populair in Europa, waarschijnlijk omdat het het best verkrijgbare programma is voor twee­rail­systemen. De geometrie is niet slecht en er is een ruime keuze aan wissels. In het bijzonder vind ik de normale, hele en halve Engelse wissels met grote boogstraal interessant. Mijn voornaamste bezwaar tegen dit systeem is de wijze waarop de wissels worden bediend, namelijk door een bewegende dwarsligger ergens in het midden. Niet geheel volgens de werkelijkheid.

 Märklin (Duits; Nederlands: Märklin nl; Engels: Märklin USA)
Märklin is veruit de grootste leverancier van modeltreinen in Europa. De meeste modelspoorbouwers zijn begonnen met Märklin. Daarom heb ik enkele ontwerpen gemaakt met de verschillende railsystemen van deze leverancier. Er is een grote keuze aan verschillende spoorlengtes waardoor bijna ieder plan te realiseren is.

 LGB (Duits)
Eén plan maakt gebruik van LGB railmateriaal (schaal 2m). Op dit railsysteem heb ik weinig commentaar omdat de betrouwbaarheid bij tuinspoor gaat boven werkelijkheidsgetrouwheid. Mij zijn geen klachten over LGB-rails bekend, alleen over de pittige prijzen.

Links naar mijn favoriete Zwitserse spoorweg­maatschappijen

Hieronder zijn de links opgenomen die betrekking hebben op mijn favoriete spoorweg­maatschappijen in Zwitserland. Zwitserland heeft veel kleine spoorweg­maatschappijen. Het is de moeite waard deze maatschappijen te bezoeken tijdens uw vakantie. Ze kunnen zeker als als inspiratie dienen voor uw modelspoorplannen.

 Dreispitz (Duits)
Dit is mijn favoriete spoorweg­maatschappij in Zwitserland. Deze spoorlijn verzorgde het goederenvervoer in een industriegebied bij Basel. Bijna ieder bedrijf had zijn eigen spoorweg­aansluiting. Het gebied is nu opnieuw ingericht en de sporen zijn verdwenen. Ik ben van plan zo’n soort maatschappij na te bouwen.

 Dampfzug Sursee-Triengen (Duits)
U kunt een echte stoomtrein huren bij deze spoorweg­maatschappij. Dit is een van de weinige spoorlijnen in Zwitserland zonder bovenleiding. Bevat ook informatie over de normale exploitatie van de ST.

 Orbe-Chavornay (Frans)
Een andere Zwitserse spoorweg­maatschappij die ik bijzonder leuk vind. De normaalsporige OC is slechts 3,9 km lang en is eigenlijk een goederenlijn met personenvervoer. In 2007 fuseerde de OC met twee van mijn andere Zwitserse spoorweg­maatschappijen: de YSC en de PBr.

 Bergbahn Rheineck-Walzenhausen (Duits)
De Bergbahn Rheineck-Walzenhausen (RhW) is een “micro”-spoorweg­maatschappij in Zwitserland. Bijna 2 km spoor en één treinstel zijn alles wat deze gemengde tandradspoorlijn te bieden heeft. De bijzondere geschiedenis van de spoorlijn, eerst afzonderlijke kabelspoorweg en tramlijn, in 1958 gecombineerd tot een tandradspoor, maakt de RhW uniek. In 2006 fuseerde de RhW met drie andere Zwitserse spoorweg­maatschappijen: de TB, de RHB en de toenmalige AB. Het eindstation Heiden van de Rorschach-Heiden-Bergbahn (RHB) is voor modelbouwers interessant [Seifert, Cyrill: Bahnhöfe der Schweiz].

Links naar andere spoorweg­maatschappijen

Hieronder zijn enkele links opgenomen die betrekking hebben op spoorweg­maatschappijen in Europa. Deze sites bevatten informatie over het goederenbedrijf per spoor.

 SBB Cargo (Duits)
De Zwitserse SBB Cargo (Duits; Frans: CFF Cargo; Italiaans: FFS Cargo) biedt een overzicht met goederenwagens. Interessant voor wie dit vervoer wil nabootsen.

 DB Cargo AG (Duits)
Ook hier een lijst met goederenwagens in gebruik door DB Cargo AG, de grote Europese goederenvervoerder. Met een overzicht van alle lokomotieven van dit bedrijf.

 Siemens Mobility (Engels)
Siemens Mobility verkoopt verschillende rangeerlocomotieven. Ik verwacht niet dat velen dergelijke lokomotieven zullen gaan kopen, maar de website geeft een leuk kijkje in het assortiment van een leverancier van lokomotieven.

— Advertentie —