Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Modelbaan voor in de vitrine

MAN SchienenbusShowcase layout
[90×30 cm²]
 Halve draaischijf
 Zichtbaar spoor
 Verborgen opstel­sporen
 Stalen brug
 Houten brug
 Afdekking boven opstel­sporen
 Achtergrond
 Romantische ruïne

Dit plan is eerder gepubliceerd in de Micro Layout Design Gallery van Carl Arendt.

Dit microbaantje is een variatie op de Grand Chasm Scenic RR. Het originele plan toonde een klein (smalsporig) ovaal met een “halve draaischijf” annex verwijderbare trein opzetstukje, om zo treinen te kunnen opbergen. Ik vind het idee van “halve draaischijven” goed, omdat deze minder ruimt in beslag nemen dan normale, volledige draaischijven. Het draaischijfspoor zwaait alleen buiten de omgrenzing van de baan tijdens gebruik.

Het orginele plan kende zeer krappe bogen zodat het ontwerp alleen geschikt was voor smalspoor. Ik wilde het ontwerp zodanig aanpassen dat het gebruikt kon worden met normaalspoor H0 1:87-16½ mm. Door twee “halve draaischijven” te gebruiken heb ik de krappe bogen vermeden. Wat er eigenlijk overblijft is een korte stukje voorrijspoor, gemarkeerd met , tussen beide “halve draaischijven” . Wat verloren is gegaan is het doorgaande spoor van het origineel. Er zijn twee verborgen opstel­sporen . Het verbergen van de opstel­sporen door landschapstoffering kan moeilijk zijn. Ik suggereer een speciale oplossing voor dit probleem, maar niets is verplicht. Omdat het baantje zo erg klein is, geloof ik dat een compact en dramatisch tafereel gewenst is. Ik zie een Duits landschap voor me, een romantisch gezicht op twee bruggen. Er is een stalen vakwerkbrug bij . De opstel­sporen en zijn verscholen onder een houten overdekte brug. Houten bruggen zijn zelden gebruikt voor spoorwegen, zodat deze als wegbrug door moet gaan. Dichte bossages moeten de ingangen van de brug maskeren, zodat geen treinen zichtbaar worden. Dit baantje is alleen geschikt voor bekijken op ooghoogte. Anders gaat het visuele effect verloren.

Bij heb ik een gebogen achtergrond getekend. Bij heb ik een kleine ruïne geplaatst, om zo het romantische gehalte te vergroten.

Ik heb dit ontwerp voorzien om met railbussen (in het Duits: Schienenbusse) te rijden. Deze railbussen passen op de 25-30 cm lange draaischijven. Ook een rangeerlokje (bijv. DB serie 360) met twee korte twee-assige wagentjes zou kunnen passen. Kortom, dit is zeker een zijlijn ergens in de jaren 1960 of 1970.

 Freddy De Wilde uit België heeft een klein baantje gebouwd met smalspoortreinen naar Oostenrijks voorbeeld. Ook hier vinden we een romantische ruïne boven een tunnel. Gezien op de expositie Rail 2010.

Willburg

— Advertentie —