Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Beginnen met Moppe

Beginnen met Moppe
[100×28 cm²]
 Boerderij
 Speeltuin
 Kapel
 Ruïne
 Loods
To-1021  Straight S140 (2×)
1×To-1025  Straight S99 (2×)
2×To-1099  Straights S18 (2×) and S33 (2×)
2×To-1111  Curve C103-60/30 (2×)
1×To-1123  Curve C541-15 (2×)
1×To-1210  Manual turnout N-PL541-15 (2×)
1×To-1523  Rerail track S140-RE

In 2004 vroeg mijn dochter mij of ik voor haar een eigen modelspoor­baan kon maken. Ze wilde geen vaste modelbaan in haar kamer, dus besloten we een draagbare modelbaan te maken. Met het idee van Adrian Wymann in het achterhoofd, kocht ik een Moppe kastje van IKEA. Omdat ik spullen wilde herbruiken die ik de afgelopen jaren had verzameld, werd de schaal op H0 vastgelegd. Ik wilde een ovaal maken, omdat deze vorm me het meest geschikt leek voor een 7-jarige. Het meest gemakkelijke thema was een industrieel smalspoor. Daarvoor zijn de modellen van Roco het beste verkrijgbaar. Het rollend materiaal rijdt op 9 mm spoorbreedte. Ik kocht een tweedehands diesellocomotief, wat wagentjes en een N-spoorwissel. N-spoor flexibele rails, gebouwen, hekwerk en andere landschapsmaterialen lagen opgeborgen in dozen, sommige spullen al zo’n 30 jaar! Omdat de modelbaan bediend zou gaan worden door een kind, lag de nadruk op een interessant maar niet erg realistisch landschap. Samen met mijn dochter bekeken we de aanwezige gebouwen en daaruit maakte zij haar keuze. Een Faller ruïne, een Faller kapelletje, een Faller speeltuin en een boerderij, die ik zelf lang geleden uit “restjes” heb gebouwd, zouden een romantische sfeer opleveren.

De bouwtijd bedroeg een paar weken. Het leggen van de flexrails met een boogstraal van 12 cm bleek het meest moeilijk. Daarover later meer. Het modellandschap werd gebouwd met ouderwetse methoden van 30 jaar terug, omdat het landschapmateriaal ook 30 jaar oud was. Dit is het best te zien aan het van zaagsel gemaakte gras en de plastic naaldbomen. De heuvels zijn gemaakt van gestapelde isolatieplaten, bedekt met gekleurde modelleermassa. Echt zand van het strand is gebruikt als balast. Wees voorzichtig: het gebruik van balast van steenachtig materiaal vereist na afloop grondig stofzuigen om te voorkomen dat de korreltjes tussen de tandwielen van uw kostbare locomotieven komen.

Fotogalerij (2004)
Beginnen met Moppe: Overzicht Beginnen met Moppe: Detail (1) Beginnen met Moppe: Detail (2) Beginnen met Moppe: Detail (3)
Verbeteringen

Het rijden door de bogen was een bron van problemen. De flexibele rails waren niet goed genoeg gelegd waardoor er regelmatig ontsporingen optraden. Zorgvuldig rijden zou het ontsporen kunnen vermijden, maar dat kan je niet verwachten van een klein meisje. Dus heb ik na vele klachten besloten de rails te vervangen door railstukken van Tomix. Dit Japanse railsysteem kent hele krappe bogen met een straal van 103 mm. Precies wat we nodig hadden. Het is gewoon N-spoor en geen smalspoor in H0-schaal, maar dat vonden we niet erg. Ik verwijderde alle sporen en kocht wat blisterverpakkingen met Tomix-rails. Om de exacte maten te bepalen heb ik het sporenplan getekend over een echte foto van de baan, zoals te zien aan de bovenkant van deze pagina. De uitstekende productiekwaliteit van de rails verraste mij aangenaam. Nadat ik de rails had vastgezet heb ik de beschadigde delen van het landschap moeten herstellen. De treintjes rijden nu zonder problemen. Wel verbaast het me hoe vaak de rails schoongemaakt moeten worden, zeker vergeleken met het betrouwbare Märklin-systeem.

Gedurende de vier jaren tot 2008 hebben we het landschap aangevuld. We hebben extra zaken, zoals een zwembad, toegevoegd. En een klein sneeuwveldje met een sneeuwpop erop. Nu heb ik u gezegd dat realisme nooit een doel op zich was. Ook bleken de “nep”-straatlantaarns van Faller erg breekbaar te zijn. Ik heb de palen vervangen door stukjes staaldraad. Nu zijn ze onbreekbaar. De plastic naaldbomen vallen snel uit elkaar wanneer er gespeeld wordt, zodat enkele bomen afgetopt zijn. Door de jaren heen zijn de stralende zomerkleuren van het gras gebleekt door het daglicht. Nu heeft het landschap een meer herfstachtige aanblik.

Mijn dochter, 11 jaar oud, heeft besloten dat zij de baan niet langer op haar kamer wilde hebben. Dus nu is het baantje opgeborgen. Maar omdat het baantje, gezien zijn maten, goed past in een Ivar-stellingkast van IKEA, zou het best eens terug kunnen komen als een dioramaatje.

Fotogalerij (2008)
Beginnen met Moppe: Overzicht Beginnen met Moppe: Detail (1) Beginnen met Moppe: Detail (2) Beginnen met Moppe: Detail (3) Beginnen met Moppe: Detail (4) Beginnen met Moppe: Detail (5) Beginnen met Moppe: Detail (6) Beginnen met Moppe: Detail (7)

— Advertentie —