Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Pizza

Pizza
[d = 39 cm]
To-1111A (C103-30), gebogen rail straal 103mm, hoek 30°
2×To-1111B (C103-60), gebogen rail straal 103mm, hoek 60°
1×To-1112A (C140-30), gebogen rail straal 140mm, hoek 30°
1×To-1231 (N-PR140-30), wissel rechts 70mmEgger-3101, gebogen rail straal 139mm, hoek 60°
3×Egger-3102, gebogen rail straal 139mm, hoek 30°

Enkele jaren geleden ontdekte ik de pizza-modelbanen. Dit heeft niets te maken met het Italiaanse gerecht. Het is een bijzonder soort modelspoorbaan: klein en rond. Carl Arendt heeft zelfs een heel hoofdstuk aan dit soort baantjes gewijd. Omdat ik een klein project wilde om een smalspoor-veldbaan te bouwen, besloot ik het eens te proberen. Geïnspireerd door de smalspoorbanen op de Britse eilanden, begon ik wat rollend materieel en landschap te verzamelen in de Engelse schaal 1:76. Samen met mijn voorliefde voor vervallen gebieden en plekken in het landschap zonder een specifiek doel, wilde ik een niet nader gedefinieerd stukje land uitbeelden. Uiteindelijk kocht ik een schuur – ook wel nissenhut genoemd – van Hornby Skaledale. Een beetje te klein, maar redelijk acceptabel voor een mini-baantje. Hier begon het kleine avontuur.

De basis van de baan is de SNUDDA-draaiplateau van Ikea. Dit huishoudelijke gebruiksvoorwerp heeft een diameter van 39 cm. Als bijkomend voordeel heb je gemakkelijk toegang tot alle delen van de baan door het plateau te draaien. Boven op het draaiplateau heb ik een plaat foamboard gelijmd. Hierdoor kon ik een klein opgedroogd beek creëren, overspannen door een duiker. In het foamboard kunnen ook de baanstukken en landschappelijke elementen, zoals de boom, gemakkelijk worden vastgespijkerd. De sporen in het straatoppervlak en de wissel zijn allemaal van Tomix. De andere bochten zijn van Egger-Bahn en sommige stukken N-rails voor de kleine brug komen uit mijn “schrootkist”. Ik heb de landhoofden van de duiker gemodelleerd uit stukjes plastic muur uit dezelfde schrootkist. De stalen profielen zijn in model kunststof profielen van Faller.

Fotogalerij (2020)
Pizza: Overzicht (1) Pizza: Detail (2)
Pizza: Overzicht (3) Pizza: Detail (4)
Verbeteringen

Nadat ik de nissenhut op het oppervlak had gelijmd, heb ik een laag modelspoorpleister aangebracht. De rest is een ongecompliceerd modellandschap. Ik kocht de (imposante) handgemaakte boom op een lokale modelspoorbeurs. Het gras is gemaakt van vezels van bekende Duitse leveranciers als Noch en Busch. Woodland Scenics is gebruikt voor vuil, Slaters scatters voor kale plekken.

Tijdens de lockdown van de coronapandemie moest ik de materialen gebruiken die tot mijn beschikking stonden. Gelukkig had ik nogal wat spullen verzameld om het landschap te creëren. Grasvezels en schuimvlokken waren beschikbaar, alleen de miniatuur bladblaadjes had ik niet. Daarom moest ik natuurlijke materialen gebruiken, zoals verkruimelde gedroogde peterselieblaadjes om zo hetzelfde effect te creëren. De klimop op de hut is gemaakt van deze blaadjes, maar ik moest ze wel opnieuw verven om ze de juiste kleur te geven. Ik ben best tevreden met het resultaat.

Geleerde lessen

Ik heb bij de bouw van dit baantje veel geleerd over het bouwen van natuurlijk ogende landschappen. Dit zijn enkele leerpunten die ik met u wil delen:

  1. Mijn advies is om materialen van verschillende fabrikanten te mengen, waardoor een genuanceerder kleurenpalet ontstaat. (Elke fabrikant gebruikt zijn specifieke kleurenschema voor zijn decoratiematerialen.)
  2. Blijf kleuren over elkaar aanbrengen. Deze methode wordt ook gebruikt in de schilderkunst. Hierdoor kunt u subtiele kleurnuances creëren.
  3. Let op de schaal van de scène. Veel veldbloemen, zoals paardenbloemen of madeliefjes, zijn in werkelijkheid maar kleine bloempjes. Meet ze in de natuur op en deel deze afmetingen op schaal. De bloemen hebben diameters van fracties van millimeters. Veel kant-en-klare Busch-bloemen zijn gewoon te groot of hebben bladeren die in het grasland te veel opvallen.
  4. Weet u hoe ik de paardenbloemen heb gemaakt? Ik heb de kleinste spijkers bij de hand gebruikt, ze groen geverfd, wat gele schuimvlokken gelijmd voor Woodland Scenic “Flowers in 4 Colors ” daar bovenop. En nadat dit allemaal was opgedroogd, heb ik gewoon de spijkers in het foamboard gedrukt.
  5. Let op de kleurtemperatuur van de lampen waaronder je de baan tentoonstelt. Als u kunstmatige verlichting gebruikt, zoals TL-buizen of LED-lampen, pas dan het kleurenpalet aan zodat het er als onder daglicht uitziet. Je bouwt meestal buitenscènes na, toch?
Fotogalerij (2021)
Pizza: Overzicht (1) Pizza: Detail (2) Pizza: Detail (3) Pizza: Detail (4) Pizza: Detail (5) Pizza: Detail (6) Pizza: Detail (7) Pizza: Detail (8) Pizza: Detail (9) Pizza: Detail (10)

— Advertentie —