Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Ontwerp 1

Faller Ontwerp 1
[200×100 cm²]
 Stationsgebouw
 Goederenperron
 Verdekt opstel­spoor
 Gebogen achtergrond

Veel modelbouwers die een kleine modelspoorbaan willen gaan bouwen, laten zich inspireren door plannen die fabrikanten publiceren, bijvoorbeeld in hun modelspoorbladen. Er is meestal weinig mis met dit soort plannen. Alleen valt het me op dat ze meestal hetzelfde thema hebben. Op het Europese vasteland, en vooral in Duitsland, is er een lange traditie van het nabeelden van het landschap in het middelgebergte: de glooiende heuvels van Midden-Duitsland. Tussen de heuvels zijn een klein station en een dorpje te vinden. De baanvorm is een ovaal en soms een gevouwen acht. Er is ruimte voor een korte passagierstrein, wat goederendiensten en dat is alles.

En eerlijk gezegd, voor mij is het een beetje nostalgisch om deze banen te zien. Zeker zoals ze in de jaren 60 of 70 werden gebouwd. Een soort sprookjeslandschap met schattige huisjes (niet op schaal), een kerk, een beekje en natuurlijk heuvels met tunnels. Een kasteel op de achtergrond draagt bij aan de romantiek van de scène. Als ze correct worden uitgevoerd, zijn ze absoluut juweeltjes. Dus laten we eens kijken of dit type landschap geschikt is voor kleine modelspoorbanen.

Ik wilde kijken of deze oude plannen nog gebruikt kunnen worden voor het ontwerpen van een kleine modelspoorbaan. En daarvoor gebruikte ik Ontwerp 1 uit de brochure Baanontwerpen 840 van Faller. U kunt deze brochure nog steeds tweedehands op internet kopen. Dit plan is het eerste ontwerp in het boekje en ik heb dit plan altijd schattig gevonden in zijn eenvoud.

Iets ouds moderniseren

 Dit is een pagina uit de brochure die laat zien hoe Faller besloot dat deze lay-out eruit zou zien. Let op de verschillende variaties van het plan met verschillende configuraties voor het AMS-modelautosysteem.

Faller 840 - Plan 1

Toen ik begon met het tekenen van het plan binnen de Anyrail planningssoftware, merkte ik een aantal fouten op in de originele ontwerpen. Ik weet het, toen de oorspronkelijke plannen werden getekend, waren er geen computers beschikbaar om de Faller-mensen te helpen, maar het is nogal slordig. Ga er dus niet vanuit dat alle ontwerpen uit die tijd zorgvuldig zijn samengesteld.

 Dit is het ontwerp waarmee ik ben geëindigd. Er werden enkele wijzigingen aangebracht en ik moest de foto's bestuderen om te analyseren hoe de baan was gebouwd. Hoe dan ook, het AMS-modelautosysteem zou ook in elkaar moeten passen, maar ik denk niet dat veel modelbouwers dat onderdeel willen herbouwen. Het zou ook leuk zijn om het modernere Faller Car System te gebruiken om zo hetzelfde wegenplan te maken.

Faller Ontwerp 1

Toen ik klaar was met het ontwerp, realiseerde ik me waarom dit plan past op een grootte van 1×2 . Het heeft de Märklin M-rails 5120 gebogen rails vrij uitgebreid gebruikt. Artikelnummer 5120 is een boog van 45° met een straal van 286 mm. Tegenwoordig moet je voorzichtig zijn om deze scherpe bochten te gebruiken. Zelfs korte wagentjes kunnen problemen hebben met het rijden door deze bogen. Dus toen ik probeerde het plan opnieuw te ontwerpen met het huidige, modernere Märklin C-railsysteem. Doordat dit systeem een minimale radius heeft van 360 mm, en alleen wissels met grotere stralen, groeit het plan in diepte.

 Dit plan is mijn directe vertaling van het oorspronkelijke plan. Er is geen ruimte meer voor de autoweg op de baan. En dat is jammer, want het hoort bij de charme van het oorspronkelijke omtwerp. Natuurlijk kunt u de diepte van de baan vergroten om plaats te bieden aan de autoweg. Zoals ik al eerder zei, zou het niet leuk zijn om hiervoor het Faller Car System te gebruiken?

Faller Ontwerp 1

Toen ik dit plan bekeek, beviel me de operationele waarde ervan niet zo goed. De perronlengtes in het station zijn kort. Dus ik paste meegebogen wissels toe en voilà, en de perronlengtes worden langer. Ze kunnen nu wat extra wagens stationeren. U kunt dit plan bovenaan deze pagina bekijken. Het is een soort van een gemaximeerde versie van het oorspronkelijke plan. Maar op de een of andere manier verliest het ook veel van zijn charme. Het ontwerp wordt vrij eenvoudig. Normaaltjes. Ik hoop dat u het beter kan doen.

Concluderend

Waar eindigen we na al dit herontwerpen? Ik weet dat sommige mensen dol zijn op deze oude plannen omdat ze zo nostalgisch zijn. Maar uiteindelijk eindig je met iets dat niet erg uitgesproken is. Een doorgaand station met twee perrons en een of twee zijsporen. Is dat voldoende om op lange termijn van operationele waarde te zijn? U kunt een korte passagierstrein en een goederentrein rijden. Maar de speelwaarde blijft beperkt. Ik geef toe, in sommige van mijn andere ontwerpen is de speelwaarde ook niet erg hoog. En dat heeft alles te maken met groottes van de banen. Het is aan u om te beslissen hoeveel operationele waarde u wilt hebben.

Maar bij modelbanen in het Verenigd Koninkrijk gaat het altijd om het rijden en rangeren met treinen. Daarom misschien ook hun voorliefde voor eindstations. En wanneer de ruimte krap is, geven de Britten voorkeur te geven aan sporen boven landschap bij het ontwerpen van kleine baanplannen. Daarover meer in het volgende ontwerp.

Railstukken

 Hieronder zijn de railstukken opgesomd.

-24064 Rechte 64,3 mm-24064 Rechte rail 64,3 mm-24071 Rechte rail 70,8 mm-24077 Rechte rail 77,5 mm-24094 Rechte rail 94,2 mm-24115 Gebogen rail straal 360 mm, hoek 15°
12×-24130 Gebogen rail straal 360 mm, hoek 30°
 2×-24172 Rechte rail 171,7 mm-24188 Rechte rail 188,3 mm-24215 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 15°
 1×-24224 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 24,3°
 1×-24229 Rechte rail 229,3 mm-24230 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 30°
 5×-24360 Rechte rail 360 mm-24611 Wissel links 188,3 mm-24612 Wissel rechts 188,3 mm-24649 Kruising 103,3 mm-24671 Meegebogen wissel links 30°
 2×-24672 Meegebogen wissel rechts 30°
 1×-24977 Stootblok 82,5 mm-24997 Rechte ontkoppelrail 94,2 mm
Faller Ontwerp 1

— Advertentie —