Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Neerwaartse spiraal

Neerwaartse spiraal
[125×80 cm²]
 Stationsgebouw
 Segmentdraaischijf
 Spiraal met tunnel
 Losweg
 Kasteel

Als u de eerdere plannen op deze website hebt bestudeerd, heeft u misschien ontdekt dat de meeste van mijn plannen een moderne functie missen: verborgen opstelsporen. Natuurlijk hebben verborgen spoortrajecten een uitstekend doel: treinen uit het zicht opbergen. Hierdoor kunnen treinen volgens een echte dienstregeling rijden. Het stelt u ook in staat om veel meer verschillende treinsamenstellingen te rijden. Maar waarom gebruik ik ze niet dan zo vaak? In de meeste gevallen nemen opstelsporen zoals “fiddle yards” veel ruimte in beslag. Het zijn kale stukken modelbaan. En ruimte is schaars bij kleine modelspoorbanen. In sommige gevallen wordt de helft van de beschikbare baan gebruikt voor dit soort opstelsporen. Het lijkt mij leuker wanneer er zo veel mogelijk landschap is. Maar als je de opstelsporen onder landschap verbergt, vermindert dat de bereikbaarheid van de opstelsporen. En mijn variant van de wet van Murphy stelt dat ongelukken altijd gebeuren in tunnels (en andere overdekte sporen).

Op het vasteland van Europa is een andere oplossingsrichting gekozen. Verborgen opstelsporen worden onder het landschap geplaatst. Lange hellingen, meestal klimspiralen, brengen de treinen met een uitgebreid ondergronds spoornetwerk naar de verborgen opstelsporen. Bij sommige nieuwe ontwerpen zijn er zelfs meer verborgen dan zichtbare sporen. Maar dat is de prijs (letterlijk en figuurlijk) die je moet betalen voor dit soort plannen.

Maar is er genoeg ruimte op een kleine modelspoorbaan om uitgebreid ondergronds spoornetwerk aan te leggen? Ik wilde onderzoeken of dit mogelijk was. Dit plan is het minimale dat ik kon maken. Een bovenste, zichtbare eindpunt en een spiraal naar het onderaardse station. Omdat de baan zo klein is, kunnen hier alleen korte treinen rijden. De steile helling en krappe bogen zijn ook redenen om je te beperken tot korte treinen. Het is allemaal heel minimaal, maar ik denk dat het te doen is.

Neerwaartse spiraal (perspectieftekening)

 Deze perspectieftekening geeft een indruk hoe de spiraal het zichtbare bovenste station en de verdekte onderste opstelsporen met elkaar verbindt.

Om het bouwen van de spiralen gemakkelijker te maken, raad ik je aan een kant-en-klare spoorspiraal te gebruiken. In dit geval Noch 53001 Laggies “Gleiswendel-Komplettbausatz Grundkreis” (basispakket) en Noch 53101 Laggies “Gleiswendel-Aufbaukreis” (uitbreidingspakket). Je kunt hiermee zonder veel moeite een goed werkende spiraal van 2½ rondingen bouwen. Volg gewoon de handleiding. De straal is een minimale 360 mm en de helling is ca. 4%, goed behapbaar voor korte treinen. Terwijl ik met mijn andere plannen soms twijfels heb over hellingen en doorrijhoogtes, ben ik er vrij zeker van dat het gebruik van Noch-spiralen geen problemen gaat opleveren. Als u zeker van uw zaak bent, kunt u ook zelf een spiraal maken. Er zijn genoeg instructies en voorbeelden op het internet te vinden. De spiraal geeft voldoende ruimte om de ondergrondse opstelsporen gemakkelijk te bereiken. Goede toegankelijkheid bespaart u frustratie bij het bedienen van een modelspoorbaan.

Overgang naar een helling

Houd er rekening mee dat de overgangen van en naar de hellingen een probleem kunnen zijn met starre railstukken zoals die van Trix C-rails. Je kunt de railstukken niet echt buigen om de overgangen geleidelijk te maken. Ik neem aan dat met korte twee-assige locomotieven en wagentjes het probleem beheersbaar is. Bij langer materieel kunnen er contactproblemen ontstaan en wordt het risico op ontsporingen groter.

 Een driewegwissel aan het uiteinde van het spoorwegmuseum in Neustadt an der Weinstraße in Duitsland. Een tafereel om nagemaakt te worden gemaakt op een kleine modelbaan. De Märklin-versie van dit plan (zie hieronder) gebruikt hetzelfde type wissel. Deze foto is gemaakt op 2 augustus 2020.

Eisenbahnmuseum Neustadt an der Weinstrasse
Segmentdraaischijf

Een ruimtebesparend ding dat vaker wordt gebruikt op modelspoorbanen is de segment­draaischijf. Een draaischijf in plaats van wissels scheelt behoorlijk wat ruimte. Een segment­draaischijf nog meer. En het is realistisch, maar ik moet toegeven, dit type draaischijf wordt niet zo vaak gebruikt. Maar in dit plan komt de segment­draaischijf te hulp om alles passend te maken en extra rangeerbewegingen mogelijk te maken. Omdat segment­draaischijven populairder worden, bieden fabrikanten nu bouwpakketten aan die gemotoriseerd en zelfs gedigitaliseerd zijn. In mijn ontwerp heb ik gekozen voor Noch 66250 “h0 Fertigmodell Segment­drehscheibe”. Dit bouwpakket wordt niet meer geproduceerd maar is nog wel verkrijgbaar bij sommige internetwinkels. Toch heb ik voor dit product gekozen omdat de geometrie perfect bij mijn ontwerp past. Als je een segment­draaischijf van een ander merk gaat gebruiken, moet je misschien dingetjes een beetje aanpassen om alles passend te maken.

Omdat ik voor uw gemak een kant-en-klare draaischijf wilde gebruiken, moest ik het plan maken voor een 2-rail normaalspoor h0. De segment­draaischijf van Noch ondersteunt alleen 2-railsystemen, niet het 3-railsysteem zoals Märklin. Ik heb gekozen voor het railsysteem van Trix. Ik zal later uitleggen waarom. U kunt ook uw eigen favoriete railsysteem gebruiken, maar misschien heeft u wat stukjes flexrail nodig om alles in deze krappe ruimte te laten passen.

Het treinbedrijf is eenvoudig. Reizigerstreinen, goederentreinen, beperkte goederenvoorzieningen en beperkt rangeren en dat is het dan. Bij het zichtbare station kunt u locomotieven omzetten. Dus getrokken treinen bieden iets meer rangeerwerk dan treinstellen. Maar we hebben een ondergronds viersporig opstelterrein, dus we kunnen vier verschillende treinen stallen. En dat is nogal wat voor zo'n kleine modelbaan.

Het landschap moet eenvoudig worden gehouden. Het landschap is landelijk met wat akkers en bosgebiedjes. Overlaad het niet met veel gebouwen. Dit gezegd hebbende, geloof ik dat dit plan ook een dichtbevolkte stedelijke omgeving in Japanse stijl mogelijk maakt. Hoe dan ook, ik heb een kasteel in het midden van de spiraal geplaatst. Ik geef toe dat het een cliché is. Maar de grootte van de lay-out is in zekere zin onrealistisch. Dus waarom niet doen wat u leuk vindt en Auhagen 12263 “Kasteel Lauterstein gebruiken? Romantisch en met een kleine oppervlakte. In werkelijkheid is het kasteel Lauterstein in Marienberg, Duitsland, een ruïne. Het model is een fraaie reconstructie van dit middeleeuwse kasteel. Trouwens, een ruïne zou ook perfect passen om een romantisch landschap te creëren. Ik zie veel mogelijkheden…

 Deze drie tekeningen tonen de onderdeel­nummers voor alle niveaus van dit ontwerp. Het ondergrondse station is eenvoudig van opzet en heeft geen omloopmogelijkheden. Maar toch een opslagcapaciteit voor vier treinen, wat niet slecht is voor zo’n kleine spoorbaan. De 2½ cirkelvormige spiraal creëert voldoende hoogte om gemakkelijke toegang mogelijk te hebben tot de ondergronds sporen. De inbouwdiepte van de segment­draaischijf neemt ook hoogte weg.

Neerwaartse spiraal (bovenste sectie)
Neerwaartse spiraal (middelste sectie)
Neerwaartse spiraal (onderste sectie)
 1×Trix-62064 Rechte rail 64,3 mm
 1×Trix-62071 Rechte rail 70,8 mm
 4×Trix-62077 Rechte rail 77,5 mm
36×Trix-62130 Gebogen rail straal 360 mm, hoek 30°
 6×Trix-62172 Rechte rail 171,7 mm
 3×Trix-62188 Rechte rail 188,3 mm
 2×Trix-62206 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 5,7°
 2×Trix-62207 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 7,5°
 2×Trix-62215 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 15°
 2×Trix-62224 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 24,3°
 2×Trix-62229 Rechte rail 229,3 mm
 4×Trix-62230 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 30°
 1×Trix-62236 Rechte rail 236,1 mm
 1×Trix-62430 Gebogen rail straal 579,3 mm, hoek 30°
 1×Trix-62611 Wissel links 188,3 mm
 4×Trix-62612 Wissel rechts 188,3 mm
 2×Trix-62671 Meegebogen wissel links 30°
 2×Trix-62977 Stootblok 82,5 mm
Terug naar Märklin

Dit plan heb ik oorspronkelijk ontworpen voor het Märklin C-railsysteem. Maar het lukte me niet om alles binnen de gekozen oppervlakte te krijgen. Een stukje spoor steekt uit. Dit korte stukje rail moet op een aanbouw worden geplaatst: een klein stukje neerklapbare of afneembare plaat. Dit is een compromis dat ik van mezelf niet kon accepteren. Dus heb ik het plan enigszins gewijzigd door gebruik te maken van een segment­draaischijf. Dit dwong me om het spoorsysteem te veranderen in tweerail gelijkstroom. Ik koos voor Trix omdat de geometrie precies hetzelfde is als Märklin C-rails. Dat maakte het herontwerpen veel gemakkelijker.

 Dit plan voor Märklin C-rails maakt gebruik van een driewegwissel in plaats van een draaischijf. Dat maakt het ontwerp op zich weer gemakkelijker te bouwen, omdat alle railstukken gewoon in elkaar geklikt kunnen worden zonder verdere aanpassingen. De baan heeft slechts een 1½ cirkelvormige spiraal, de inhoud van Noch 53001. Dit geeft voldoende maar minimale ruimte voor de ondergrondse opstelsporen. Maar ik raad u aan om wat extra geld uit te geven en de 2½ cirkelversie te gebruiken. Deze extra “plafondhoogte” zal de bediening van het ondergrondse station gemakkelijker maken.

Neerwaartse spiraal (bovenste sectie)

 Deze twee tekeningen tonen de onderdeel­nummers voor alle niveaus van dit ontwerp.

Neerwaartse spiraal (bovenste sectie)
Neerwaartse spiraal (bovenste sectie)
-24064 Rechte rail 64,3 mm-24071 Rechte rail 70,8 mm-24077 Rechte rail 77,5 mm
24×-24130 Gebogen rail straal 360 mm, hoek 30°
 3×-24172 Rechte rail 171,7 mm-24188 Rechte rail 188,3 mm-24206 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 5,7°
 2×-24215 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 15°
 3×-24224 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 24,3°
 2×-24229 Rechte rail 229,3 mm-24230 Gebogen rail straal 437,5 mm, hoek 30°
 1×-24236 Rechte rail 236,1 mm-24360 Rechte rail 360 mm-24430 Gebogen rail straal 579,3 mm, hoek 30°
 1×-24611 Wissel links 188,3 mm-24612 Wissel rechts 188,3 mm-24630 Driewegwissel 188,3 mm-24671 Meegebogen wissel links 30°
 2×-24977 Stootblok 82,5 mm

— Advertentie —