Ontwerp van kleine model­spoor­banen

Inleiding

LGB tuinspoorweg Waarom modelspoor­wegbouw? Zoals bij elke hobby is het antwoord: omdat het leuk is! Ongeacht de aanwezigheid van ruimte, geld, ervaring of wat nog meer. Ik hoop dat deze pagina’s u helpen met onze hobby. En onthoud: wat andere mensen ook zeggen, het enige wat telt is uw plezier…
Reinoud Kaasschieter
Welkom

Al een lange tijd ontwerp ik kleine modelspoor­wegen. Ten eerste omdat er weinig ruimte is in een normale jongenskamer. Ten tweede omdat ik geloof dat het ontwerpen van een kleine modelspoor­weg veel uitdagender is dan het ontwerpen van grote banen. Ik heb nog steeds geen kelders of zolders ter beschikking zodat ik een persoonlijke interesse blijf hebben in het ontwerpen van miniatuurmodel­banen. De ontwerpen die ik op deze pagina’s presenteer zijn de resultaten van mijn zoektocht. Misschien denkt u dat ik een idioot ben en dat mijn plannen niet serieus te nemen zijn. Ik geef toe dat de plannen als extreem en excentriek bestempeld kunnen worden, maar doe geen moeite om me dat te vertellen. Als u denkt dat dit de ultieme belediging van de modelspoor­wegbouw is, laat dat u niet weerhouden uw eigen “website” te maken die uw mening weergeeft.

Deze plannen kunnen gebruikt worden als inspiratie voor uw eigen plannen. Als u ze wilt gebruiken om ze in enige vorm te publiceren heeft u mijn toestemming nodig. Nabouwen mag natuurlijk altijd. Ik zou het leuk vinden als u mij hiervan op de hoogte brengt. Het gebruik van deze plannen is voor eigen risico. Ik ben beperkt in staat om plannen te maken of te wijzigen op aanvraag. Daarbij houd ik mij het recht voor aanvragen te weigeren zonder opgaaf van redenen. De gewijzigde plannen worden mijn intellectueel eigendom.

Als u op een andere wijze uw plannen wenst te bediscussiëren of als u plannen voor u gemaakt wilt hebben, neem dan contact op met een modelspoor­wegtijdschrift of word lid van een van de vele weblogs over modeltreinen. Er zijn leveranciers die op maat gemaakte modelspoorplannen volgens uw wensen aanbieden. Dit zijn meestal diensten waar u voor moet betalen.

Starre rails

De meeste van mijn vroegere van de plannen op deze website zijn gemaakt met het Fleischmann Profi railsysteem. Niet dat ik dit systeem het meest realistische vind, maar de geometrie geeft goede resultaten wanneer men probeert de rails in een kleine ruimte te passen. Bovendien hebben de ontwerpen krappe bogen en het is gemakkelijker boogstukken te gebruiken dan flexrails te buigen in een gelijkmatige krappe boog.

Nieuwere ontwerpen zijn gemaakt met Märklin C-rails. Ik gebruik dit railsysteem thuis and ik wil gewoon zien wat er allemaal mogelijk is met dit systeem. De mogelijkheden en onmogelijkheden van een railsysteem worden pas echt duidelijk wanneer de beschikbare ruimte krap is.

Meer gevorderde modelbouwers gebruiken flexrails of bouwen hun rails en wissels zelf. Ik moet toegevn, met fantastische resultaten. Maar ik hou van geometrische puzzels met inherente beperkingen. En ik wil aantonen dat baanplannen met starre rails niet altijd star of onrealistisch moeten zijn. Maar u kunt de plannen zelf omzetten naar uw favoriete railsysteem, met of zonder flexrails. Dat gezegd hebbende, kleine modelbanen zijn eigenlijk altijd onrealistisch. Maar het is de uitdaging van de modelbouwer om het oog van de toeschouwer te bedriegen. Ik wens u veel succes en plezier bij het bouwen van uw eigen kleine modelspoorbaan.

Op 25 februari 2020 heeft Fleischmann aangekondigd vanwege aanhoudende productieproblemen op den duur de fabricage van het Profi railsysteem te stoppen. Zoals hierboven beschreven zijn veel van mijn plannen gemaakt met dit railsysteem. Ik kan niet beloven dat ik deze plannen ga omzetten naar een ander systeem. Uw creativiteit is daarom gevraagd om dit zelf te doen.

Voorbehoud

Alle modelspoorwegplannen die op deze website zijn gepubliceerd zijn gemaakt zonder enige commerciële belangen of vergoedingen. De meeste ontwerpen heb ik zelf niet gebouwd. Er zijn lezers die sommige van de ontwerpen hebben gerealiseerd, maar ik heb daar geen details over. Ik kan op geen enkele manier garanderen dat deze plannen in werkelijkheid gebouwd kunnen worden zoals de tekeningen suggereren. Ik kan geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor teleurstellingen of schade die ontstaat bij het nabouwen van mijn ontwerpen. Het herpubliceren van de teksten, tekeningen en auteursrechtelijk beschermde foto’s kan alleen na mijn toestemming. Het Nederlandse auteursrecht is van toepassing.

Logo’s

U kunt deze logo’s gebuiken voor uw link naar deze site:

Banner 1 kleur: 234×60 pixels; 14 kB

Banner 2 kleur: 234×60 pixels; 11 kB

Banner 3 grijstinten: 88×31 pixels; 2 kB

Logo’s zijn publiek domein onder de Creative Commons CC0 1.0 verklaring.

Mijn Pinterest-pagina

— Advertentie —